perjantai 21. kesäkuuta 2024

Mikaliini - Miina, osa 1: Kaksossuku

Aiemmat Mikaliinien osat löytyvät täältä.

Kuten aiemmin oli sovittu, Miina muutti yliopistolta valmistumisen jälkeen enonsa Sipon luokse asumaan. Kaksikko oli hyvissä väleissä, joten yhteiselo oli sopuisaa ja Sipostakin oli mukava saada taloon vähän eloa hänen tyttärensä Magdalenan yliopistolle lähtemisen jälkeen. Miina tuli hyvin toimeen myös talouden nelijalkaisten otusten kanssa, varsinkin Vilja-kisun kanssa synkkasi heti. Miinaa ei onnistanut työnhaussa, joten hänen päivänsä kuluivat kukka-ansiomerkkiä tavoitellessa. En tiedä kumpaan tilanteeseen hevimusiikki sopii paremmin: Sipon aggressiiviseen kylpyammeen hanan korjaamiseen vai Miinan muka rauhalliseen kukkakimppujen tekemiseen, oikeasti homma oli aika kaoottista kun taustalla pauhasi hevimusan lisäksi vielä telkkari ja seinän läpi kantautui mekkalaa naapuriasunnosta.

Miina törmäsi rappukäytävässä naapuriinsa Mioon, jonka kanssa hän oli käynyt treffeille joskus yliopiston alkuaikoina, mutta oli pian valjennut ettei heitä ollut tarkoitettu toisilleen. Onneksi nyt vuosia myöhemmin treffimokalle saattoi vain nauraa, ja kaksikon välit olivat hyvät ystävyystasolla. Ikä alkoi jo painaa ja Sippo harmaantui vähitellen. Ikä ei kuitenkaan estänyt vanhusta hulluttelemasta, ja asiakkaat tuijottivat hieman kummastellen Sipon ja tämän siskon Mirjan menoa näiden tanssiessa hassusti tai kiikkuessa keinuissa Sipon yritystontilla. Miina tapasi hauskan miehen, jonka jekkuileva "tukka hyvin" -tervehdys sai huvittuneen naurun kummankin huulille. Salamayhteensopivuus olisi hyvä, mutta Miina ei ollut tällä erää kiinnostunut viemään juttua ystävyyttä pidemmälle. Erittäin epäilyttävästi miehen nimeksi paljastui Keijo, samanniminen kuin Miinan yliopistoheila. .-DD

Bemillä ja Viljalla on vain yksi makuukoppa, eivätkä he tietenkään suostu jakamaan sitä keskenään, joten jompi kumpi karkaa aina yläkerran asuntoon etsimään makuupaikkaa. Bemi teki samalla lähempää tuttavuutta Tassu-koiran kanssa, ja nämä saivat kolme keltaista pentua: Ben, Bella ja Ella. Oli selvää ettei pentuja voitu pitää niin pienessä asunnossa, joten Sippo oli pikaisesti yhteydessä ystäväänsä Sirkkuun, joka lupasi toimittaa kolmikon kämppiksensä pentukasvattamoon. 
Työnhaku tuotti viimein tulosta, ja Miina pääsi aloittamaan sotilastyönsä lentäjänä. Ensimmäinen työpäivä johti ylennykseen mutta samalla Miina myös sairastui, jännä, olen pannut jo useamman kerran merkille että sotilastyössä työskentelevät sairastuvat työpäivän aikana... Jos Sippo tuskaili kahvilansa pihan siistinä pitämistä niin täällä puistossa riittää vielä enemmän tekemistä. Kevät on jo pitkällä ja Sippo haravoi yhä syksyn lehtiä puiden alta. Lehtiarvostelija kumartui hoitelemaan tuholaisia ja arvelin ettei siitä voi seurata mitään hyvää, mutta kummasti Sipon puisto oli arvostelijan mielestä kehuttavan arvoinen paikka. Positiivinen lehtikirjoitus paransi paikan mainetta, ja lisääntynyt asiakaskunta auttoi Sippoa hankkimaan uskollisuustähtiä vähän nopeammin (aika hitaasti silti, ollaan vasta kakkostasolla...) Sippo oli alkanut tapailla yliopistolla opiskelevaa Elinaa. Sipolle nuori opiskelija oli yksi rakastettu muiden joukossa, mutta Elina sen sijaan haaveili muuttamisesta Sipon luokse kunhan saa opintonsa päätökseen.

Miina pyysi viimein uutta tuttavaansa Keijoa treffeille, mutta tapaaminen ei alkanut kovin lupaavissa merkeissä kun Sirjan haamu sai naisen laskemaan alleen säikähdyksestä, ja kesken treffien Miina keksi yhtäkkiä toivoa eksästään hyvän ystävän. Alkukankeuksista huolimatta treffit päättyivät makuuhuoneen puolelle, ja Miina tajusi rakastavansa miestä. Keijo oli jo avaamassa Miinan koltun vetoketjua kun nainen keskeytti hänet ja pomppasi ylös sängystä. Hämmentynyt Keijo seurasi toisen esimerkkiä, mutta pian asian laita valkeni hänelle kun Miina polvistui miehen eteen kihlasormuksen kera. Keijo vastasi tietenkin myöntävästi kosintaan, ja tämän jälkeen heidän parivuodepuuhilleen ei tullut keskeytyksiä.
Aamulla työpäiväänsä valmistautuessaan Miina lupasi Keijolle että tämä voisi olla kuin kotonaan, sillä tästä eteenpäin tämä tosiaan tulisi olemaan myös Keijon asuinpaikka. Kauaa Keijo ei kuitenkaan viettänyt asunnolla kun työt jo kutsuivat. Keijo työskentelee surkealla minimipalkalla eräässä yrityksessä, mutta hänellä on tarkoitus siirtyä ravintola-alalle heti kunhan sopiva työpesti tulisi eteen. Keijo hankkikin valmiiksi alalle vaadittavia taitoja. Miinan vapaa-aika kului puolestaan keittokirjoja lukiessa tai saviastioita tehdessä. Sippo suhtautui siskontyttärensä kihlattuun hieman varauksella, sillä hän aisti Keijossa samanlaista hurmurinainesta mitä hänessä itsessäänkin oli - ja juuri siksi Sippo ei huomautellut asiasta, mikäpä hän olisi toista moittimaan siitä mihin hän itsekin syyllistyi?

Siskontyttärien kyttääminen tuntuu tulleen Sipolle tavaksi, sillä hän uteli kuinka Millan ja Leevin arki sujui. Milla kertoi hieman takellellen ettei heidän parisuhteensa toiminut aina aivan moitteettomasti. Sippo ei kuitenkaan jäänyt miettimään asiaa sen enempää, sillä seuraavaksi hänen huomionsa kiinnittyi Leenaan... Miina havaitsi olevansa raskaana, ja asia tuli pikimmiten puheeksi myös Keijon kanssa. Ainakin ilmeestä päätellen mies tuntuu suhtautuvan asiaan hyvin vaikka Keijo ei mikään perhesim olekaan.

Yksi Bemin kolmesta pennusta palautettiin kasvun jälkeen äitinsä luokse. Ella on täysin äitinsä kopio turkin jokaista yksityiskohtaa myöten. Ajoitus oli siinä mielessä sopiva, sillä vanha Vilja-kisu menehtyi, joten eläimet voisivat nyt kaveerata keskenään. Toinen koirista joutuu järsimään omaa jalkaansa kun puruluita on vain yksi. .-D Sippo bilettää asiakkaiden kanssa puistotontillaan. Hyvien arvostelujen myötä väkeä ramppasi paikalla useammin, mikä nopeutti asiakasuskollisuustähtien kertymistä. Miina päätti sitten pyöräyttää kaksi vauvaa samalla kertaa tänne ahtaaseen asuntoon..! Kaksospojat nimettiin Manuksi ja Keviniksi. Luonnollisesti kummallakin on mustat hiukset, ja Kevin on perinyt isän vaalean ihon ja siniset silmät, kun taas Manun iho ja silmät ovat samat kuin äidillä. Vauvojen kehdot saatiin juuri ja juuri sijoitettua Sipon makuuhuoneeseen, mutta oli selvää että asunto tulisi käymään jossain vaiheessa liian ahtaaksi kaikille. Vaikka Sippo ei ollut vauvoille sukua auttoi hän toisinaan siskontyttären poikien hoidossa.
Kenraaliksi kohottuaan Miina alkoi haaveilla lemmikkiystävistä. Eläinten seuralla olikin piristävä vaikutus, sillä Miinan isä Hermanni kuoli vähän aikaa sitten, ja surua helpotti kun saattoi leikkiä kulkueläinten kanssa. Miina sai verkkotarjouksena töitä merentutkimuksen parista, ja vaikka aikaiset aamuherätykset ottivat toisinaan koville oli alan vaihto virkistävää. Miina ja Keijo olivat hieman pulassa kaksosten hoidossa, joten paikalla kävi toisinaan lastenhoitaja vaikka molemmat vanhemmat olivat kotona. Ylimääräinen käsipari ei kuitenkaan ollut pahitteeksi, sillä flunssaa sairastava Keijo lepäili pelasi simssiä makuuhuoneessa.
Kaksosten kasvun aika koitti, ja kasvun jälkeen kumpikin vanhemmista valkkasi oman lempparinsa, jonka opetukseen aikoisi keskittyä. Keijon käsivarsilla olevalla Manulla on isänsä jykevä leuka ja ohut suu, kun taas Kevin on perinyt äidiltä leveämmät huulet. Nenätkin näyttäisivät olevan eriparia, kiva miten tämä kaksikko on perinyt erilaisia piirteitä sekaisin molemmilta vanhemmilta! Taaperoiden opettamisessa oli hieman ongelmia, sillä Keijon tarpeet antoivat usein periksi, ja Miinalla meni puolestaan paljon aikaa syvänmeren kalastajana.

Miinan pitäisi harkita ehkä sittenkin uravaihdosta, hän olisi laivan kapteenin sijasta paljon parempi lentäjä! Sipon silmäluomet eivät tahtoneet pysyä auki papan sijatessa vuodettaan aikaisen aamuherätyksen jäljiltä, jonka Manu oli järjestänyt alkaessaan vikistä kehdossaan. Suurperheen arki ei todellakaan ollut sitä mitä Sippo oli ajatellut tarjotessaan asuinpaikkaa siskontyttärelleen, joten Sippo päätti siltä seisomalta marssia toiseen makuuhuoneeseen, jossa pariskunta oli parhaillaan aamutoimissaan. Sippo kertoi näkökantansa, ja Miinakin myönsi katselleensa jo etukäteen isompaa asuntoa perheelleen. Muutto pistettiin saman tien käyntiin, ja pian Sippo oli asuntonsa ovella vilkuttelemassa entisille kämppiksilleen. Kun askeleet olivat kaikonneet porraskäytävästä Sippo marssi tyytyväisenä takaisin sisälle, mutta samassa ovikello pirahti. Sippo arveli jomman kumman taaperon unilelun unohtuneen ja Miina oli palannut hakemaan sitä, mutta oven takana odottikin joku muu (josta kuulette myöhemmin. ,-))
Miina saapui perheineen uuden kerrostalon pihalle. Leikkialueen vieterilaamat tarjosivat taaperoille hauskaa tekemistä siksi aikaa kun Miina allekirjoitti vuokrasopimusta. Syksyä oli vielä yksi päivä jäljellä, joten se päätettiin hyödyntää kaksosten opetukseen. Keijon vastuualueena oli Kevinin puheopetus sillä välin kun Miina auttoi Manua ottamaan ensiaskeleita. Taaperot tapasivat ensikertaa mummonsa Mirjan, joka oli tietenkin kiinnostunut lastenlastensa tekemisistä.
Keijo oli aivan poikki muuttopäivän jäljiltä, vielä kun tavaroiden purkamisen lisäksi heidän oli pitänyt opettaa melkein koko päivä taaperoita. Illalla Keijo lysähtikin hupi punaisella vuoteelle ja kysäisi vieressään lojuvalta Miinalta haluaisiko tämä hieman huvitella peiton alla. Koiranpennun hankkiminen houkutteli sekä Keijoa että Miinaa, joten pieni musta Laku-koiruli liittyi perheeseen. Kaksoset viettivät synttäreitä, ja poikien lahjaksi saamat uudet aamutakit sopivat yhteen flipperi-pelikoneen kanssa mikä on aika osuvaa, sillä kumpikin tykkää harrastaa isän tapaan erilaisia pelejä. Poikien piirteet erottuvat entistä paremmin: Etualalla oleva sinisilmä ja -takkinen Kevin on perinyt nenän isältään ja muu naama on enemmän äidiltä, ja vihreä Manu on puolestaan saanut äidin nenän ja muu naama on iskältä. Lasten kasvun myötä Keijo oli jo valmis huokaamaan helpotuksesta, mutta kun selvisi Miinan olevan uudelleen raskaana laski mieheltä kaikki moti, sillä vauvat ja taaperoiden opetus ei todellakaan ollut hänen vahvuutensa, ja pelkkä ajatus samasta urakasta uudelleen laski Keijon energiaa niin että hän nukkui melkein useammin mitä raskaana oleva Miina.
Poikien koulunkäynti oli sujuvaa, sillä peliharrastajilla ei ollut koskaan hupi kauaa punaisella! Kumpikin suoriutui hyvin läksyistään omatoimisesti, ja koulussa pojat tutustuivat samanikäisiin serkkuihinsa, Manu jutustelee juuri Leilan kanssa. Poikien huone on hempeiltä väreiltään vähän tyttömäinen, mut minust se on nätti, eikä väreihin sitä paitsi kiinnitä huomiota kun silmät on kiinni nukkuessa. Ulko-oven taakse toimitettiin taikalamppu, ja perheen pojat pääsivät esittämään kolme toivomusta: Keijo toivoi kykyä huijata kuolemaa, Kevin mielenrauhaa, mutta Manun toivomus oli ehkä merkittävin, sillä hän pyysi ukkinsa Hermannin takaisin henkiin, ja hetkessä laama-pukuinen Hermanni seisoi hänen edessään!
Miina tietenkin ilahtui nähdessään jälleen isänsä, eikä Keijokaan pistänyt pahakseen appensa yllättävää saapumista huushollin jatkeeksi, sillä hän uskoo oman taakkansa vähenevän kun lapsirakas isoisä viettää aikaa lastenlastensa kanssa. Talossa oli tilaa vähemmänpuoleisesti, joten Hermannin täytyi nukkua yönsä sohvalla. Varmaan ensimmäistä kertaa muuton jälkeen muistin Miinan uuden eläinaiheisen elämäntavoitteen, joten raskaana oleva nainen koetteli tarverajojaan tutustuessaan kulkukoira Laakeriin. Juuri kun Miina oli aikeissa kiivetä portaat ylös käynnistyikin synnytys, ja Hermannin läsnäolosta on kyllä apua, tuli toiset kaksoset!! Vauvat vaikuttavat olevan aika samaa sarjaa edeltäjiinsä verratessa, tällä kertaa tuli kuitenkin tyttökaksoset: Meri ja Kiia.

Manusta ja Kevinistä pikkusiskot olivat ärsyttäviä, sillä vauvat metelöivät kellon ympäri ja veivät kaikkien aikuisten huomion, jolloin pojille ei jäänyt ketään pelikaveriksi. Kaksikko lähenikin viettäessään lähes kaiken aikansa kahdestaan. Keijo ei löydä ikinä havittelemaansa työpaikkaa, sillä jostain syystä hänelle on tietokoneella tarjolla perinteisen viiden vaihtoehdon sijasta vain kolme työtä, eikä ravintola-ala ole osunut koskaan kohdalle. Hermanni epäili mahtoiko mies tahallaan vitkastella työpaikan hankkimisen suhteen, jotta voisi harrastaa pelijuttujaan kaiket päivät kotona. Henkiin heräämisen jälkeen Hermanni halusi tavata kaikki lapsensa ja tarpeen vaatiessa autella näitä lastenhoidossa. Pappa haaveili saavansa ainakin kaksikymmentä lastenlasta, joten Millan raskausuutinen ilahdutti häntä kovasti.

Juonipaljastuksia seuraavasta Mikaliinien osasta:


♦ Kasa