sunnuntai 25. elokuuta 2024

Mikaliini, osa 32: Kiistely kärjistyy

Aiemmat Mikaliinien osat löytyvät täältä.

Perheen nuorimmaisen Miljan syntymäpäivän kunniaksi on taas kerran järjestetty juhlat. Miia kannatteli sylissään tytärtään, jonka vaaleanpunainen mekko sointui yhteen kakkukynttilöiden värin kanssa. Miljan viimeiset taaperohetket menivät seuratessa, miten äiti puhkui kynttilät sammuksiin.
Aada odotti kärsivällisesti että kakkujuhlallisuudet saatiin hoidettua ja otti sitten Kristoffer-papan kohteekseen. Syrjemmällä tytön isä seurasi kaksikon kuiskuttelua pohdiskelen, mikä mahtoi yhdistää kahta noin eri ikäistä simiä. Aarto tuumi että pitäisi tiedustella Miialta, oliko tämä seurannut millaisissa piireissä heidän tyttärensä oikein liikkui.
Juhlasankarin pesti alkoi nopeasti uuvuttaa ja kasvanut Milja suuntasi petiin jo hyvissä ajoin. Tyttö vierasti ajatusta yksin nukkumisesta, joten tämän sänky sijoitettiin isovanhempien huoneeseen. Jaskan täytyi vielä soittaa rauhallinen kitarakappale tytölle unilauluksi.
Milja oli nukahtanut jo aikoja sitten, mutta Jaska rämpytti kitaraa vielä silloinkin kun Mika ja Karo asettuivat yöpuulle. Miehellä ei ollut mikään kiire nukkumaan, sillä häntä ällötti syrjähyppyjä harrastavan vaimon vieressä oleva paikka. Siinä paha missä mainitaan...
"Täällähän sinä olet! Eikös mentäisi jo nukkumaan?" Miia maanitteli.
"Tarvitsen luovuuspisteen huomista työpäivää varten", Jaska koitti keksiä selitystä valvomiselleen.
"Kannattaisi hankkia se jotain muuta kautta, näethän että täällä yritetään nukkua", Miia huomautti.
"Ja itsesi kannattaisi pitää näpit irti muista miehistä", Jaska tokaisi. 
"Haluatko todella ottaa asian puheeksi tässä vanhempieni edessä?" Miia sihahti kimpaantuneena.
"Mikä ettei", Jaska tokaisi.
"No hyvä on, puhutaan sitten. Kyllä, olen tapaillut muita miehiä elämäni aikana. Jätin kuitenkin muut rakastettuni taka-alalle sen jälkeen kun menimme naimisiin", Miia perusteli.
"Katkesivatko syrjähypyt vasta häiden jälkeen, vai tapailitko muita ensitreffiemme jälkeen?" Jaska tiedusteli, eikä Miian auttanut muu kuin myöntää totuus. 
"Se täyttää mielestäni pettämisen kriteerit", Jaska tiedotti.
"Yrittäisit nyt ymmärtää... Minulla meni ehkä tovi tajuta että olet minulle tärkeämpää kuin yhden illan juttu, mutta nyt se kaikki on historiaa", Miia vakuutteli.
"En usko", Jaska ärähti vihaisesti.
"Mutta se on totuus! Sinun kanssasi on mahdoton keskustella" Miia huudahti.
"Älä huuda, herätät koko talon", Jaska tokaisi ja marssi pois paikalta.Sunnuntai-aamun valjetessa Aada oli päättänyt kutsua Markon kylään. Kilttiin pukeutuva punapää kulki nykyään Aadan puheissa termillä poikaystävä, ja nuori pari otti kyllä kaiken irti yhteisestä ajasta sen kummempia salailematta seurusteluaan. Kiihkeää kuhertelua olisi ehkä kuitenkin voinut hieman hillitä pienempien edessä, sillä Jami ja Milja tunsivat olonsa vaivautuneiksi toisten kaulaillessa aivan heidän nenänsä edessä.
Jami kyllästyi pelaamaan shakkia yksinään ja hivuttautui imuttelevan parin ohi päästäkseen palikoilla puuhapöydän ääressä leikkivän siskonsa luokse.
"Noilla isoilla on niin oudot leikit, kato nyt", Milja supatti veljelleen viitaten Aadan ja Markon muhinointeihin.
"No jep. Pelottaa mennä yläasteelle jos elämä on sen jälkeen tommoista", Jami irvisteli kauhuissaan.
Perheen muiden lasten tapaan myös Milja on liikunnallinen, mutta hänen mieltymyksensä poikkesivat hieman Aadan ja Jamin nyrkkeily-innostuksesta, ja urheilun sijasta Milja harrastaa mieluummin kuntoilua. Ukin armeijarata tarjosi tytölle kiinnostavan temppuradan, jonka sisältämien esteiden yli loikkiessa kunto kohosi ihan silmänräpäyksessä.
Miian urheilu-ura eteni hyvin - jopa liiankin rivakasti, sillä taitopisteiden puuttuminen alkoi haitata ylennyksien ansaitsemista. Onneksi Mika avusti tiukan paikan tullen, ja jakoi golfputtailujen ohessa kaikki parhaimmat niksit karismaattisesta olemuksesta. Samaan aikaan Jaska jutusteli yksityiskoulun rehtorin kanssa, sillä täytyihän Miljankin päästä parempaan kouluun. 
Oikeastaan yksityiskoulu oli enimmäkseen Jaskalle pakkomielle, ja siksi hän olikin luvannut ottaa yksin vastuun rehtorin viihdyttämisestä. Jaskan harmiksi rehtori oli vaihtunut sitten viime näkemän, ja tälle uudelle tyypille piti näyttää alusta alkaen kaikki kodin esittelystä lähtien. Kokkausvaiheessa sattui pieni moka, ja kiirehtiessään Jaska sai housunsa syttymään tuleen! Reksi vaikuttaa kuitenkin ihmeen tyynesti suhtautuvan Jaskan liekehtiviin vaatteisiin. XD 
Ruuanlaittomokasta huolimatta Miljakin sai paikan yksityiskoulusta. Iltapäivällä pihalle kertyi ruuhkaa kun lapsien koulu ja Miian työt loppuivat samaan aikaan. Milja puhalteli saippuakuplia odotellessaan kaverinsa Heidin poistuvan bussista, Miia iloitsee rahan tienaamisesta ja Jami on yhtä hymyä, sillä tänään oli pojan syntymäpäivä.
Tai oikeastaan synttäreitä juhlittiin oikein kaksin kappalein, sillä Jamin lisäksi myös Miia siirtyi seuraavaan ikävaiheeseen. Kaksikko puhalsi kynttilät samaan aikaan, mutta Miia ehti harmaantua hieman ennen kuin Jami venähti pituutta. Jamista kasvoi mammonatavoitteinen teinipoika, ja hän unelmoi merentutkimuksen parissa työskentelystä.
Miia päätti yllättää vastakasvaneen pojan kutsumalla kylään teinityttötuttavansa Suskin.
"Teistä tulisi upea pari!" Miia hehkutti. Teinit hymyilevät vaivaantuneina Miian yli-innokkaille paritussuunnitelmille, vastahan he tapasivat.
"Hmm, niin varmasti, mutta mun pitää kyllä nyt tehdä läksyt", Jami sanoi paetakseen kiusallista keskustelua.
Miia pistäytyi veljenpoikansa puotiin ja havaitsi myös Aarton olevan ostoksilla ja moikkasi tuttuaan kylmähyllyn takaa. Kaksikko vaihtoi nopeasti muutaman sanan Aadasta eikä Aarto voinut olla utelematta oliko Miian parisuhdetilanteeseen tullut muutoksia sitten heidän edellisen keskustelun. Miia kertoi hänen ja Jaskan käymästä myrskyisästä keskustelusta, jonka jälkeen pari oli pitänyt mykkäkoulua.
"Osaisipa Jaska keskustella asiallisesti asioista niin kuin sinä", Miia huokaisi kassajonossa. Heidän juttutuokiotaan ei tuntunut häiritsevän se että Sussu tunki heidän väliinsä kassajonossa. Kumpikin maksoi ostokset ja suuntasi sen jälkeen kotia kohden.
Vähän ennen kuin Miia palasi shoppailureissultaan Siniperästä Mikaliinien oven takana kävi mystinen raskaana oleva nainen. Ainoastaan Karo oli kotona, mutta hän oli niin keskittynyt kahdennentoista romaaninsa kirjoittamiseen ettei kiinnittänyt huomiota ovikellon pimputukseen.
"Pahus, ei taida olla ketään kotona. Täytynee palata myöhemmin", nainen tuumi ja lähti laskeutumaan alas portaita.
Karo nousi tietokoneelta vasta kuullessaan koirien kovaäänistä ulvontaa keittiöstä. Hän arveli lemmikkien osoittavan mieltään tyhjien ruokakulhojen vuoksi, sillä usein koko talouden lemmikkikokoelma kerääntyy keittiöön ruoka-ajan koittaessa. Tällä kertaa koirien järjestämälle metelille paljastui kuitenkin surullinen syy, sillä Viikatemies oli tullut noutamaan Jannaa, ja tämän veli Nake ja pentu Tassu surivat perheenjäsenen kuolemaa.
Lemmikin menehtyminen käynnistää automaattisen eläinpentutoivebuumin, ja hetkessä nurkissa alkoi pyöriä uusia adoptoituja ja kissan ja koiranpentuja. Mika ainakin tykkää kun hänen elämäntavoitteensa edistyy. Vauvaeläimiä hankittiin sellaista tahtia että tajusin jossain kohtaa ettei ole mitään järkeä kuvittaa jokaisen uuden tulokkaan saapumista, siitä saisi nimittäin yhden osan kun esittelisin kaikki uudet lemmikit. XD

Juonipaljastuksia seuraavasta Mikaliinien osasta:

♦ Kasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti