lauantai 14. syyskuuta 2024

Mikaliini - Sirpa, osa 1: Lomareissuja

Aiemmat Mikaliinien osat löytyvät täältä.


Yliopiston jälkeen Sirpa palasi kotiin äitinsä luokse, ja kaikki oli aivan ennallaan: Ympäristö oli sottainen koirien jäljiltä, ja kaiken lisäksi nämä karvaturrit lemusivat pahalta. Sirpan selaillessa työpaikkailmoituksia hänen äitinsä Sirkku kipitti juoksien ohi kimppakyytiä vastaan. Sirpa haaveili perhetavoitteisena aika uskaliaista aloista, kuten kenraalin tai etsivän pestistä, mutta vapaiden työpaikkojen lista ei valitettavasti vastannut naisen toiveita. Ensimmäinen sim jonka Sirpa päätti kutsua kylään oli tietenkin hänen kumpp... hetkonen, eipäs olekaan vaan hänen yliopistoaikainen kaverinsa.
"Onko tuo se kihlattusi?" Sirkku uteli auton ikkunasta.
"Äh, minä ja Toni olemme vain ystäviä. Menehän jo töihisi", Sirpa hätisteli äitään pois paikalta. Oli tietysti vähän outoa että hänellä oli pakononomainen tarve pyytää juuri Toni käymään... Vaikka Sirpaa ei aamulla onnistanut työnhaussa sattui hän onneksi saamaan verkkosuhteiden kautta paikan tieteiden kenttätutkijana. 
Töistä palattuaan Sirkku ennätti juuri ennen vanhustumistaan saavuttaa urheilun huipun (jo toistamiseen). Hän olisi haaveillut vielä sotilasurasta, mutta valitettavasti ikä tuli vastaan, ja harmaantuneen vanhuksen olisi otettava vähän rauhallisemmin. Kun kerran uusi työ ei tullut kuuloonkaan keksi Sirkku alkaa havitella pelehdintöjä työntekijöiden kanssa ja pyysikin tytärtään olemaan yhteydessä Lehtori Carlsoniin. Töihin lähtiessään Sirpa hieman ihmetteli miksi äiti halusi tavata hänen entisen lehtorinsa.

Lehtori kuitenkin unohtui kun Sirkku kiinnitti huomiota kolmensalaman vuokraisäntään. Hyvän vaikutuksen tehdäkseen Sirkku kävi tiputtamassa vuokrarahat postilaatikon lokeroon kerrankin hyvissä ajoin ja riensi sen jälkeen sedän juttusille. Ennin eläinpentukasvattamosta jääneet lemmikit oli ollut tarkoitus jakaa muille Mikaliineille, mutta nyt on kulunut jo pidemmän aikaa niin ettei ketään ole tarjottu eteenpäin ja niin kissat kuin koiratkin kokivat juuri tämän paikan kodikseen. Nora-kissalle ei alun perin oltu edes hankittu raapimispuuta, mutta lopulta sen ostaminen katsottiin järkeväksi kun kissa ei ilmeisesti ole täältä enää jakoon lähdössä. Sirpa alkoi kaivata kihlattuaan ja kutsui viimein Simon kylään. Rakastavaisten tanssahdellessa rappukäytävässä ennustajaeukko hipsi ohi, ja Sirpalle tuli kiire juosta vanhuksen perään tarkistaakseen, mitä mummeli oikein hiippaili heidän ovensa takana. Kävi ilmi että eukko oli jättänyt jälkeensä taikalampun, ja Sirpan piti tietenkin päästä heti kokeilemaan. Hän pyysi rahaa, mutta yllättävä pahoinvointikohtaus kumosi rahasäkin poimimisen, eikä mammonaa saatu lopulta ollenkaan.


Sirpa päätti pyytää kihlattua luokseen asumaan, ja Simon tyyli muuttui hieman räikeämpään suuntaan, eihän häntä enää edes tunnista samaksi tyypiksi! Mammonaa tavoitteleva Simo haaveilee liiketalouden huipputasosta, ja toivottu työ löytyikin hetkessä. Sirpa oli edelleen läheisissä väleissä Ennin kanssa vaikka he eivät asuneetkaan enää saman katon alla. Paras hetki huomata raskaus kun on juuri ruuat tulilla, muistahan Sirpa sammuttaa liesi ennen kuin ryntäät tiedottamaan raskaudesta muulle perheelle...


Pariskunta tykkäsi lukea yhdessä ruuanlaittoa, mikä oli myös Simon harrastus. Useammin Simon käsissä nähtiin kuitenkin urapisteitä edistäviä oppikirjoja, kätevää kun opetusuran hyllyn kautta hänen on mahdollista opiskella niin logiikkaa kuin luovuuttakin! Sirpa ei ollut kovin läheisissä väleissä äitinsä kanssa, mutta hän halusi korjata asian ja lähestyi eräänä aamuna Sirkkua ja pyysi tätä pallotteluseuraksi. Sirpa valitsi sanansa viisaasti, urheilusta pitävä Sirkku suostui kopitteluehdotukseen mielellään! Simo oli ansainnut jo monta ylennystä, ja pieni tauko lomamatkan merkeissä oli täysin ansaittu, joten Simo ja Sirpa lähtivät yhdessä matkalle Takemizu-kylään. Simo ihasteli hotellin vastaanotossa hienoa lohikäärmepatsasta samalla kun teki huonevarausta. Ensiksi suunnattiin kuumille lähteille, mutta raskaana olevalla Sirpalla ei ollut mitään tekemistä kun hän ei voinut käydä hieronnassa tai lillua lähteessä. Simon rentoutuessa Sirpa rehki lapion kanssa aarretta etsiessään. Ihan turhaa homma ei ollut, sillä hän löysi kartan salatontille!


"Joko sinä lähdet nukkumaan?" Simo kummasteli Sirpan kipittäessä takaisin hotellille. Hieronta ja kuumassa lähteessä loikoilu oli puolestaan saanut Simon energiseksi, joten hän päätti pistäytyä itsekseen toisella tontilla. Aijai, täällä olisi ollut pelien harrastaja-Sirpalle kivaa tekemistä, heidän olisi kannattanut tulla aluksi tänne. Simo oli tosi hyvä mahjongissa, hän voitti kaikki pelit, ja onnistui jopa vohkimaan taskuvarkaalta rahaa, muahaha! Hyvä onni jäi kuitenkin vain hetkellisesti, sillä Simo sai salamaniskun, mutta tavallaan sekin hyödytti, sillä punaisena ollut energia kohosi puoliväliin! Kärähtäneet vaatteet piti kuitenkin käydä vaihtamassa hotellilla, ja nokosilla käynyt Sirpakin jaksoi taas lähteä mukaan. Sirpa halusi päästä haravoimaan kivipuutarhaa, ja Simo kohtasi puolestaan ninjan. Ninjaloikat tulevat aina tarpeeseen kun asuu kerrostalon ylimmässä kerroksessa! ,-)


Haravoinnin ja ninjaharjoitusten jälkeen pari kokoontui yhteistä teehetkeä varten ja suunnitteli käyvänsä seuraavaksi Sirpan löytämän kartan osoittamassa paikassa. Simon ninjailutaidot ja paikallisilta opittu kumartamisen ele tekivät salaisella temppelillä asustavaan vanhukseen vaikutuksen. Sirpa ei jaksanut osallistua tai chi -harjoituksiin vaan esitteli taitojaan mieluummin jongleeraamalla. .-D Raskaana oleva nainen oli niin väsyksissä ettei jaksanut edes keskittyä kuuntelemaan vanhuksen kertomusta lohikäärmeentarusta, mutta Simo kertoi tarinan pääkohdat kihlatulleen hotellilla ennen kuin oli aika palata kotiin.


Jokin lomaetuus piti Simon hupia maksimissa, joten jotta logiikan opiskelu onnistuisi piti hankkia shakkilauta. (Miksihän opetushyllyllä ei nykyään pysty lukemaan luovuuteen, logiikkaan, karismaan tai kuntoiluun liittyviä kirjoja jos hupi on täysillä?) Sirpa oli suunnitellut tuohon makuuhuoneen nurkkaan kehdon sijoittamista, mutta peliharrastaja taitaa olla ihan mielessään tästäkin järjestelystä. .-D Simon palatessa töistä kotiin hän oli ihmeissään, kun Sirpa oli häntä vastassa vastasyntyneen vauvan kanssa.
"En oikeastaan tullut sinua vastaan, vauva vaan syntyi heti kun palasin töistä enkä ehtinyt siirtyä sisälle", Sirpa tunnusti. Pienokainen sai nimekseen Sini, ja hän on perinyt äidiltään vaalean ihon ja ruskeat hiukset, ja ruskeat silmät tulevat puolestaan isältä. Perheen lemmikkilukumäärä on kutistunut neljään kun osa koirista saatiin kaupiteltua eteenpäin. Vanha Mussu sai jäädä viettämään eläkepäiviään tuttuun ympäristöön, ja koirista Diva ja Ben sekä Nora-kisu asustavat ainakin vielä toistaiseksi täällä. Sirkku otti mummon tehtävät vakavasti ja hoivasi Siniä mielellään (tai siksi että vauvan kehto oli sijoitettu Sirkun huoneeseen ja hän saa hoitaa aina yövuorot).


En tiedä kumpi on enemmän innoissaan taaperon synttäreistä, Sini vaiko sittenkin hänen äitinsä. .-D Koko perhe osallistui opetustalkoisiin: Sirkku hoiti kävelyn, ja Simo ja Sirpa opettivat puhumisen puoliksi. Simo ei tytärtään tuntenutkaan entuudestaan kovin hyvin, sillä hänen kaikki vapaa-aikansa menee yleensä opiskeluun. Hieman yllättäen Sini olikin läheisin mumminsa kanssa. Koirissa riitti kylvettämistä, ja jostain syystä homma tunnuttiin nakittavan kokonaan Sirpan harteille, yleensä muut eivät kiirehtineet laittamaan haisuleita pesulle.

Suhteita vuokraisäntään ja Lehtoriin oli saatu viimein lämmiteltyä sen verran että Sirkku pääsi edistämään pelehdintäsuunnitelmiaan. Nuorempana hän oli hankkinut rakastettuja rivakkaan tahtiin, mutta näin vanhemmilla päivillä oli mukavampi vain antaa suhteiden kasvaa pikkuhiljaa omaan tahtiin kun ei ollut kamala kiire mihinkään. Kuuman yön jälkeen Sirkku aktivoi tavallisen isoäidinroolinsa ja siivoili taloa samalla kun hoivasi Siniä. Sirpa ja Simo olivat päivisin töissä, joten kotona asuva lapsenvahti oli kätevä. Ylennyksiä sateli, ja Simo ylennettiin jopa talousneroksi! Liiketalous kävi kuitenkin pidemmän päälle raskaaksi, ja seuraavalla alalla Simo keksi yhdistää työhön harrastuksensa ruuanlaittoon pyrkiessään julkkiskokiksi. Uusi ura ei vaatinut edes paljoa opiskelua, kun logiikkaa ja luovuutta oli edellisen työn myötä, ja harrastuksen pohjalta tietämys ruuanlaitosta oli varsin laaja.


Sini vietti iloiset syntymäpäiväjuhlat molempien vanhempien ollessa paikalla hurraamassa tyttärelleen. Mummonsa tapaan tytöstä kasvoi urheiluhullu lapsi, vaikka kumpikaan vanhemmista ei kyseistä juttua harrastanut. Diva oli urhea vahtikoira ja hidasteli oven tiellä raitapaitaisen varkaan murtautuessa asuntoon keskellä yötä. Koira oli tiellä myös silloin kun poliisin piti taluttaa käsirautoihin kahlittu vanki autolleen, ovesta ei ilmeisesti saa kulkea sisään eikä ulos ilman Divan hyväksyntää. xD Perheen loput lemmikit Ben ja Nora leikkivät sen sijaan poreallashuoneessa, tai sitten he pitivät silmällä Sirkkua ja Jarkkoa.


Ei se ravintola-ala ollutkaan niin helppo kuin Simo oli luullut, ja alennuksesta seurasi iso poru. Sini pärjäsi koulussa hyvin sekä numeroiden että ystävyyssuhteiden puolesta, ja hänen paras kaverinsa oli Helinä. Sirpa ja Sini päättivät järjestää hieman äiti-tytär-aikaa yhteisen lomamatkan merkeissä, ja kaksikko suuntasi Kolmijärvelle nauttimaan luonnon rauhasta ja toistensa seurasta.


Sini toivoi kovasti karvaisen kaverin tapaamista, joten Sirpa yritti metsästää kätkökololle johdattavaa karttaa maan uumenista. Sillä välin Sini sai ikäistään seuraa Ukko-nimisestä pojasta. Kun nälkä alkoi kurnia vatsanpohjassa tytöt suuntasivat ruokailemaan ravintolaan. Tarjoilija yritti suostutella turisteja maistamaan paikallisia herkkuja, kuten hirvensarvimuhennosta ja karhun tassua, mutta Sirpa ja Sini pitäytyivät tutuissa ja turvallisissa ruuissa, ja oikeastaan he uskoivat tarjoilijan vain jekuttaneen heitä oudolla menulla. Sirpa sattui kohtaamaan Kolmijärvellä teiniaikaisen ihastuksensa Keimon, ja jälleennäkeminen oli hieman hämmentävä, mutta tunnelma rentoutui onneksi nopeasti, eikä kumpikaan haikaillut enää vanhojen aikojen perään. Myös Sini vietti aikaa yksikseen ja kokeili kalastusta, eikä aikaakaan kun koukkuun tarrasi valtavan kokoinen ahven!


Kun Sirpa ja Sini olivat ilmoittaneet olevansa lomalla yhtä luonnon kanssa he todella ylittivät kaikkien odotukset, sillä luksushotellin sijaan he majoittuivat retkeilyalueelle telttojen kera! Yö oli hurja ukkosmyrskyn piiskatessa telttoja, mutta kaksikko oli niin uuvuksissa ensimmäisestä lomapäivästään etteivät he oikeastaan kiinnittäneet myrskyyn huomiota. Sirpa heräsi aamulla ensimmäisenä ja päätti mennä pilkkomaan halkoja nuotiota varten. Polttopuiden sijasta hän päätyi kuitenkin heittelemään kirveitä maalitauluun ja osui napakymppiin ensiyrittämällä! Aamun valjetessa Sinikin kömpi ulos teltastaan, ja Sirpa tarjoili grillillä valmistamiaan hampurilaisia aamiaiseksi. Sitten suunnattiin katselemaan erilaisia nähtävyyksiä, kuten suuren puun vuosirenkaita.


Opasreitti salatontille selvisi, ja Sini oli innoissaan karvamiehen tapaamisesta, mutta Sirpaa pelotti ja tämä vetäytyi sivummalle turvallisen välimatkän päähän. Hän piti kuitenkin koko ajan keskenään leikkivää kaksikkoa silmällä ja varmisti, ettei mörökölli satuttaisi hänen lastaan. Vaihdikkaat leikit kestivät iltaan asti, ja Sini väsähti niin että karvahemmon oli kannettava lapsi unille majassaan olevaan riippumattoon. Kun Sini oli nukahtanut miehen huomio kiinnittyi Sirpaan, ja Sasquatch tuli naisen seuraan nuotiolle. 
"Ä-älä tule lähemmäs, tai lyön sinua tällä risulla", Sirpa uhkaili hurjana paahtaessaan vaahtokarkkia, mutta naisen onneksi karvainen kaveri ei ollut uhkaava vaan kävi istumaan nuotion äärelle. Viimeisenä lomapäivänä kaksikko ehti vielä oppimaan läpsytanssin ja kilpailemaan tukinpyörityksessä.
"Siellä oli valtavan paksu puu, jossa oli ainakaan 500 vuosirengasta, ja minä hakkasin sen katki kirveellä", Sini väritti hieman tarinaa kertoessaan lomamatkasta bestikselleen Helinälle. Sirpa otti puolestaan lomamatkan kalastusreissujen saaliit hyötykäyttöön ja loihti kirjolohiaterian. Sopiipa värien puolesta hauskahti yhteen Sirpan uikkari ja kalan nahka. .-D Simo on päässyt yli alennuksestaan, ja ruuanlaittopisteitä voitiin jälleen opiskella hymyssä suin. Sirkku haaveili koiranpennuista, joten Diva ja naapurin Murina määrättiin tutustumaan toisiinsa. Koirien leikkiessä Sirkku ehti tekemään myös tuttavuutta lapsenlapseensa Davidiin.

Juonipaljastuksia seuraavasta Mikaliinien osasta:

♦ Kasa