lauantai 15. elokuuta 2020

Mikaliini - Mikko, osa 3: Bisneksiä ja romantiikkaa

Aiemmat Mikaliinien osat löytyvät täältä.Sirja saavutti toimittajatyön huipun! Hän ei voinut olla miettimättä miten paljon nopeammin urapolku olisi edennyt ilman jatkuvien vapaapäivien viettämistä lasten kanssa kotona, mutta naisessa riitti vielä virtaa sen verran että hän päätti lähteä tavoittelemaan uutta uraa, tällä kertaa vähän erikoisempaa: Aiempi pallottelutuokio tyttären kanssa oli palauttanut Sirjan urheilullisen puolen naisen mieleen, joten hän päätti pyrkiä armeijaan sotilasuralle! Mirjan toiveesta yksityiskoulun rehtori kutsuttiin paikalle viihdytettäväksi. Jostain syystä kaikki yksityiskoulun rehtorit ovat aina aivan haltioissaan kun heille esittelee ahtaita rappukäytävän tiloja. .-D Ja jostain syystä Sirjalla on näissä kummassakin kuvassa taiteilijan visiot mielessä. Ja jostain syystä rehtori bugasi eikä vierailua saatu suoritettua loppuun.


Kun bugireksi oli poistunut, istuivat Mikko ja Sirja juhlatamineissaan pöytään mutustelemaan rehtoria varten valmistettua kalkkuna-ateriaa. He eivät tienneet miten kertoisivat pieleen menneestä rehtorin vierailusta tyttärelleen kun tämä saapuisi iltavuorosta työpaikaltaan. Mikko yritti piiloutua sanomalehden taakse, mutta tietenkin Mirja istahti lukemaan kirjaa hänen viereensä ja uteli yksityiskoulusta.
"Se ei mennyt ihan niin kuin piti... Mutta jospa yritämme uudelleen, vaikka sitten kun Sippokin kasvaa niin saadaan teidät molemmat kouluun samalla kertaa", Mikko suunnitteli. Sippo on oikea vierasmagneetti, usein hän saa leikkiseuraa kylään tulleista naisista. Kukaan ei ilmeisesti voi vastustaa tämän pikkuisen maitohammashymyä! Lopulta koitti Sipon synttärit, ja miks tuo päivänkakkarakimppu on hävittänyt maljakkonsa??


Sipon kasvua seuraavana aamuna Mirja käski veljeä petaamaan sänkynsä huolella ja tämän jälkeen auttamaan kylpyhuoneen siivoamisessa. Sippo ei oikein ymmärtänyt siivoamisen ideaa, mutta ilmeisesti se oli siskolle tärkeää, joten poika suostui. Sippo on siskonsa tavoin perinyt isältä urheiluharrastuksen, mutta ilmeestä päätellen pallottelu ei taida olla tämän pojan vahvuus. Välillä tuntui että Mikko ja Mikael olivat erkaantuneet toisistaan vaikka he asuivat samassa kerrostalossa. Veljet syyttivät tilanteesta taloyhtiön köyhiä yleisiä tiloja. Sentään he törmäsivät joskus toisiinsa rappukäytävässä ja vaihtoivat siinä samalla muutaman sanan.


Mikon politiikkatyö oli lähtenyt hyvin käyntiin. Julkkistaustansa ansiosta Mikolla oli laaja kannattajamäärä, ja puheenlahjoillaan hän onnistui vielä kasvattamaan lukemiaan. Valinta seuraavaksi kaupunginjohtajaksi ei siis olisi kaukana! Puheenlahjoista oli myös hyötyä rehtorin uusintavierailun aikana.
"Meidän lapsemme tekevät läksynsä heti koulun jälkeen ja opiskelevat oikein tunnollisesti!" Mikko selitti toivoen ettei rehtori kiinnittäisi huomiota taustalla tietokoneella pelaavaan Sippoon tai maistaisi ruoka-annostaan aiemmalta aterialta jääkaappiin säilötyksi tähteeksi. Hyvin kuitenkin kävi, ja molemmat lapset saatiin tällä kertaa yksityiskouluun! Sirja oli löytänyt pihalta yksinäisen kulkukissan ja kutsunut Arska-katin vähän kyläilemaan. Sirja selitti dreijaamisen ohessa Mirjalle miten Arska oli osannut käyttää vessanpyttyä!


Sirja saavutti sotilasuran huipun kohoamalla kenraalin virkaan. Samoihin aikoihin koulusta tullut Sippo riensi antamaan äidille onnitteluhalin! Sirjan työkaveri kysyi kiinnostaisiko tätä lähteä hänen järkkäämilleen sokkotreffeille, ja Sirja oli heti ideassa mukana, sillä hänen uudeksi elämäntavoitteekseen tuli tällä kertaa 20 rakastetun hankkiminen. Sokkotreffiseuralaiseksi paljastui Alexander Rybak, ja hetkessä rappukäytävästä tuli Sirjan rakastettujen kohtaamisen vakiopaikka. Sirja lähestyi jopa miehensä veljeä Mioa, eikä tämä edes vastustellut!


Pian myös Mikko pääsi kaupungin johtajaksi kiivettyään politiikka-uran huippuasemaan. Ikää alkoi olla jo sen verran ettei Mikko kaivannut enempää stressaavia työpäiviä, vaan hänellä oli vähän muut asiat mielessä.
"Sirjaseni, sinä kun olet työstänyt niitä saviastioita tavaraluettelosi täydeltä, mitäpä jos antaisit tekeleesi minun bisneksiäni varten? Aion näet seuraavaksi perustaa viisi huippuluokan yritystä!" Mikko selitti innoissaan. Sirja suostui ja oli iloinen ettei mies udellut hänen uutta elämäntavoitettaan, sillä sitä nainen ei olisi voinut paljastaa loukkaamatta aviomiestään... Ennen savikauppaa Mikko päätti kuitenkin harjoitella yritystoimintaa ostamalla valmiin vaatekaupan Ananasasut. Vaikka Mikko ei itse ehkä kaikkein tyylikkäimmissä tamineissa liikuskele riitti kaupassa asiakkaita. Mikon suosikkipuuhaa oli hyllyjen täyttäminen - siitä pystyi ihastelemaan kaupankäyntiä, ja Mikko oikein ilahtui tyhjän vaaterekin nähdessään, sillä se kertoi asikkaiden viihtyneen ja rahaakin oli tullut mukavasti.


Sirja alkoi järjestää pokeri-iltamia, joihin kutsuttiin yllätys yllätys pelkkiä miehiä. Mikko ei osannut epäillä mitään, sillä hän oli yleensä iltaisin väsynyt työskenneltyään päivän vaatekaupallaan. Mirja piti talouden siistinä ja jynssäsi usein vapaaehtoisesti likaiset suihkutilan kaakelit tai hellalle ruuanlaitossa roiskuneet sotkut. Hänelle siivoaminen oli suorastaan hupia! Kävipä kerran niin että ullakkokerroksen perheen vauva (spoil) jäi jumiin alakertaan eikä kyennyt kiipeämään portaita. Sirja toimitti vauvan kotiin ja jäi samalla juttusille Pekon kanssa...


Yläkerran kavereilta saatiin lahjoituksena talouteen Kunkutar-niminen koiruli, jonka makuualustalle järjestettiin paikka Mirjan opiskelunurkkauksesta. Tämän talouden lapset tuntuvat olevan vanhempia innokkaammien koirien perään, sillä Sippokin löysi kaverikseen kulkukoiran ja olisi halunnut tarjota sille kodin, mutta työkaverinsa kanssa hengaava isosisko kuitenkin toppuutteli muistuttaen että Kunkutar oli vasta muuttanut heille ja vanhemmat tuskin suostuisivat toiseen koiraan. Mikon vaatepuoti kukoisti, ja Mikakin saapui ihmettelemään poikansa myyntitaitoja: Siinä Mikko ylipuhui Servottaren ostamaan itselleen uuden vaatekerran vaikka robotit eivät edes vaattaita käytä. Ikäerosta huolimatta Mirja ja Sippo olivat läheisissä väleissä, ja poikaa harmitti jo valmiiksi isosiskon yliopisto-opintojen alkaminen, sillä kenestä hän sitten saisi peliseuraa kun isä on kiireinen yrityksen kanssa ja äiti juttelee vain vieraille miehille?


Mirjan yliopistoon lähtö alkoi tosiaan olla ajankohtaista. Viimeisten stipendipisteiden opiskelusta ei kuitenkaan meinannut tulla mitään, kun joku vieras mies seisoi sohvan edessä ja tuijotti tyttöä herkeämättä.
"Äiti, tuo mies on ollut tossa ikuisuuden", Mirja supatti vieressään istuvalle Sirjalle.
"Ymm, älä anna asian häiritä", Sirja yritti rauhoitella ja toivoi ettei tytär tajuaisi Jarkon olevan yksi hänen rakastetuistaan. Viimeisenä iltana kotona Mirjalle kävi kokkausmoka, ja perhe säntäsi ulvovan palovaroittimen käskystä ulos palavasta asunnosta. Pihalla Mikko ja Sirja kuitenkin huomasivat että Sippo ei ollut tullut muiden mukana. Poika oli kääntynyt takaisin tajuttuaan ettei ollut muistanut pedata petiään ennen lähtöä, senkin siisteysintoilija. .-D Samalla Sippo ohjasi myös asuntoon paniikissa pyörimään jääneen Kunkutar-koiran ulos. Paikalle saapunut palomies onnitteli poikaa urhoollisuudesta saatuaan liekit kuriin, mutta hän suositteli kuitenkin Sippoa jättämään jatkossa vaaralliset tehtävät asiantuntijoille.


Oohhh, Mikko ja Sirja näyttävät niin virallisilta kaupungin johtajan ja kenraalin tamineet yllään! Pian kävi kuitenkin ilmi, että kummankin työkyytinä toimiva helikopteri ei mahtunut laskeutumaan pihalle, mikä tarkoitti sitä ettei heitä voi laskea töihin ollenkaan, sillä he eivät pääsisi palaamaan sieltä. Kaksikko oli käyttänyt palkalliset vapaapäivänsä loppuun, joten eläkeikää odotellessa kumpikin soitteli työpaikalle tekoyskää vääntäen pyydellen vapaata sairauden vuoksi. Sirjaa eivät ylimääräiset vapaapäivät haitanneet, ja hän hyödynsi niitä uusiin miehiin tutusmisen merkeissä. Sipon synttärit lähestyivät, ja poju soitti yliopistolle lähteneelle siskolleen toivoen tätä pistäytymään juhliin, mutta valitettavasti Mirjalla oli muita kiireitä kampuksella.


Siskon poissaolo jäi selvästi vaivaamaan Sippoa, ja kun Mikko huomasi pihalla mukavanoloisen teinitytön hän päätti pyytää tätä osallistumaan poikansa synttärijuhliin, jolloin Sippo saisi ikäistään seuraa. Sipon huomio meni kuitenkin juhlimisen sijaan äidin touhujen seuraamiseen. Lapsena poika ei ollut nähnyt äidin miesvieraissa mitään kummallista, mutta nyt hän näki tilanteen uusin silmin ja tajusi Sirjan tapailevan muita miehiä salaa. Sipon pilvilinnat onnellisesta perheestä repesivät kappaleiksi, ja ehkä osittain äidistään mallia ottaen Sippo keksi uuden romantiikkatavoitteensa myötä elämäntavoitteekseen 20 eri simin kanssa pelehtimisen. Sipon mieleen ovat juhlavat vaatteet ja lihaksikkaat simit, mutta harmaita vanhuksia hän ei nähnyt viehättävinä.


Ravintola-alalla työskennellessään Mikko oli ystävystynyt veljensä naisystävän Klaaran kanssa. Mikko tiesi ettei nainen viihtynyt työssään ja tarjosikin tälle paikkaa vaatekauppansa kassalta. Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen mahdollisti Mikolle vapaammat kädet asiakkaiden viihdyttämiseen kun kassaa ei tarvinnut jatkuvasti vahdata, ja myynti lähti kasvuun. Koulu ei oikein kiinnostanut Sippoa, ja tämä näkyi numeroissa. Yksityiskoulun tahti oli turhan kiivas, eikä hienostokoulu sitä paitsi ollut koskaan ollut pojan haaveissa. Koulun jälkeen poika yleensä viskoi läksyvihkonsa huoneensa työpöydälle ja vietti loppuillan kylässä olevien naisten kanssa jutustellessa elämäntavoitettaan silmälläpitäen.


Klaaralla ei ilmeisesti ollut aiemmassa työpaikassaan ylenemisvaikeuksia ihan syyttä... Kun Mikko käänsi hetkeksi selkänsä onnistui Klaara aiheuttamaan kaaosta kassalla, ja äkäiset asiakkaat viskoivat ostoskasseja maahan mielenosoituksellisesti. Mikko ei tohtinyt antaa ystävälleen lopputiliä, mutta kyllästyttyään noukkimaan maahan pudotettuja ostoksia Mikko päätti olla kutsumatta Klaaraa paikalle ja jatkoi kaupan pyöritystä yksinään. (Tuolla tontilla tuli siis joku bugi että toiminto "ryhdy kassanhoitajaksi" ei toiminut  ja asiakkaat suuttuivat vaikka sim päivysti koko ajan kassalla, joten kassaa piti hoitaa "palvele asiakkaita" käskyn kautta.) Mikon päivystäessä yrityksessään Sirja jatkoi rakastettujen keräilyä.


Vaikka Sippo jutusteli tavallisesti aikuisten naisten kanssa elämäntavoitettaan silmällä pitäen halusi hän hankkia myös ikäisensä tyttöystävän teinivuosien ajaksi, ja sitä varten treenattiin ensin lihakset näkyviksi ja sitten kutsuttiin kylään mummo-ystävä Jonna ja tämän tyttäret Mary ja Paula. Sattuipa tontin ohi kulkemaan myös kolmas alakerran Karinkin tapailema Jonna-teini, ja tämän seura vaikutti kiinnostavan Sippoa eniten. Varokaahan Sippo ja Kari kun ryhdytte tapailemaan samoja tyttöjä...


Vähennettyään Klaaran työvuoroja Mikko työskenteli siis jälleen yksinään kaupalla, ja työvoimapula taisi vaikuttaa kaupan tasojen hitaaseen nousuun. Mikko ei kuitenkaan uskaltanut laittaa Klaaraa uudelleen kassalle tai vaativiin myyntitehtäviin, ja hyllyjentäytönkin hän hoiti mieluummin itse. Mikon veli Miika sattui kulkemaan kerran ohi, ja veljekset vertailivat yliopistoon suunnanneiden tyttärensä arvosanoja. Mikolla olikin paljon lesoiltavaa Mirjan hyvillä suorituksilla, mutta  Miikalla ei valitettavasti ollut yhtä hienoa kerrottavaa, sillä hänen suosiotavoittenen tyttärensä vietti opiskelun sijaan useammin aikaa juhlissa. Illan pimetessä Miika oli lähdössä kotiin, ja samalla hän huomasi veljensä vaimon Sirjan läheisessä kontaktissa toisen miehen kanssa.
"Vai tällaista peliä, mitähän Mikko sanoisi jos kuulisi?" Miika paheksui ennen kuin käveli pois tontilta. Sirjaa turhautti tilanne, nyt täysisi kiihdyttää tahtia ennen kuin Miika juoruaisi asiasta Mikolle.


Niin Sirja jatkoi rakastettujen hankkimista täysin estoitta, hän ei vaivautunut peittelemään salarakkaitaan edes Sipon silmiltä. Teini tuntuu tosin seuraavan tilannetta varsin hyväksyvästi hymyillen, kai kun itsekin suunnittelee useamman rakastetun hankkimista tai jotain. Sipollakin saattaa olla hyvin vientiä, selvästi kateelliset naiset taustalla seuraa hänen pusutteluaan Jonnan kanssa. .-D Vaikka Mikon vaatekauppa oli vielä pahasti vaiheessa oli pappa alkanut valmistautua seuraavaan liikkeeseen valmiiksi ja harjoitteli saviastioiden dreijaamista. Olihan Sirja luvannut lahjoittaa saviastiakokoelmansa Mikon yrityksen käyttöön, mutta oikea bisnesmies osallistui tuotteiden valmistamiseen myös itse! Kunkuttarella on paha tapa lähteä ilman lupaa kylään yläkerrassa asuvaa Kunkku-veljeään tapaamaan, ja jatkuvasti jonkun piti tulla noutamaan karkuri takaisin kotiin.


Sirjan elämäntavoite oli yhtä rakastettua vaille valmis kun Miika saapui kylään. Sirja törmäsi mieheen kerrostalon rappukäytävässä, ja Miika ilmoitti tulleensa paljastamaan Sirjan miesjuonet veljelleen. Samassa Sirja kuuli askeleita rapusta ja tajusi aviomiehensä saapuvan paikalle. Hätäpäissään Sirja vetäisi Miikan romanttiseen haliin saaden juuri viimeisen rakastetun ennen kuin jäi kiinni syrjähypystä. Sirja arveli Mikon pitävän tämän jälkeen veljeään petturina eikä tämä ehkä uskoisi Miikon tarinoita. Toisin kuitenkin kävi, ja Sirjan kauhuksi Mikko ilmoitti välittömästi haluavansa erota. Hän ajoi Sirjan niin äkkiä ulos ettei tämä ehtinyt edes käydä pakkaamassa tavaroitaan, joten Sirjan oli poistuttava tontilta pelkkä pyjama päällään. Sirjan mentyä veljekset kävivät pitkän keskustelun tapahtuneesta. Miika kertoi nähneensä Sirjan muiden miesten seurassa, mikä vahvisti entisestään Mikon tunnetta siitä että hän oli tehnyt oikein erotessaan.


Rappukäytävässä oli saman päivän aikana muutakin kränää, kun yhden (tai oikeastaan kahden, Lumi ja Laila ovat molemmat Leevin siskoja) Karin rakastetetun veli haastoi hurmurin tappeluun. Leevi oli saanut selville Karin tapailevan muita ja halusi näyttää ettei moinen ole sopivaa käytöstä. Koulusta palattuaan Sippo suri vanhempiensa eroa, ja erityisesti poikaa harmitti äidin muutto muualle. Sippo tivasikin isältään miten tämä oli saattanut ajaa Sirjan pois, mutta Mikko vakuutteli sen olleen ainoa oikea ratkaisu. Kiivaan kestelun päätteeksi Sippi sulkeutui huoneeseensa. Teinin olisi tehnyt mieli repiä läksyvihkonsa riekaleiksi, mutta sitten hän tajusi ettei siinä olisi järkeä. Mitä paremmin hän hoitaisi koulun, sitä nopeammin hän pääsisi pois idiootti-isänsä luota aloittamaan yliopisto-opintoja ja oman elämäntavoitteensa toteuttamista.


Ero ei ollut Mikollekaan helppo. Sirja oli ollut hänen ensirakkautensa ja he olivat olleet naimisissa useamman vuosikymmenen ajan. Mikko petasi haikeana parivuoteesta Sirjan puoleisen paikan ja otti seinällä olevat Sirjan muotokuvat alas seinältä. Yrityksellä työskentely antoi Mikolle onneksi muuta ajateltavaa, ja jonon kertyessä kassalle ei ollut aikaa murehtia turhia kun piti keskittyä kassakoneen nappuloiden näpyttelyyn. Sippo käytti vanhempiensa eroa ovelana valttikorttina: Esittämällä murtunutta poika-parkaa hän keräsi naisilta sympatiaa ja sai lohdutushaleja!


Romantiikkatavoitteiset naapuri-serkkupojat Sippo ja Kari lesoilivat rakastetuillaan: Kari juorusi että hänellä on jo kaksikymmentä tyttöystävää, ja Sippo puolestaan kertoi tutustuneensa moneen vanhempaan naiseen, joiden kanssa hän voisi syventää suhdetta yliopistolla. Paikalla ollut Karin sisko Katri kuunteli kaksikon puheita irvistellen, olipa pojilla taas järkevät lesoilunaiheet. Pihan poikki käveli salaperäisen laama-asun taakse kätkeytynyt sim, jonka Sippo tunnisti äidikseen. Sippo halasi äitiään tiukasti, sillä hän ei ollut kuullut tästä pitkään aikaan. Myös Mikko käveli paikalle, mutta miten hän mahtaa suhtautua Sirjaan? Se nähdään myöhemmin. ,-D

Juonipaljastuksia seuraavasta Mikaliinien osasta:♦ Kasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti