maanantai 1. heinäkuuta 2024

Mikaliini, osa 30: Teinidraamaa

Aiemmat Mikaliinien osat löytyvät täältä.


Eräänä aamuna Miia oli juuri saanut hohtavat aamiaismuronsa lautaselle, kun hänen koko kehonsa valtasi outo tunne. Sitten hän tunsi vatsansa läpi tunkevan pontevan potkaisun ja oivalsi olevansa jälleen raskaana. Taas Miialla riitti asiassa ihmettelemistä, sillä hän ei ollut osannut yhdistää heikkoja tarpeitaan raskauteen vaan oli olettanut niiden johtuvan aikaerosta loman jäljiltä.

Miia olisi halunnut sännätä kertomaan raskaudesta kaikille, mutta aamupalaa ei sopinut skipata, varsinkaan nyt kun nälkä saattoi laskea ihan yllättäen alas, sitähän sanotaan että raskaana oleva saa syödä kahden edestä! Aadakin saapui pöytään aamun lehti mukanaan ja istui äitiään vastapäätä.
"Huomaatkos minussa jotain uutta?" Miia tiedusteli tyttäreltään.
"Hmm... Olet muuttanut kampaustasi", Aada hihitteli sanomalehden takaa. Rasittavaa kun peli ei osaa käyttää ladattuja hiuksia raskausasujen kanssa. .-p

Syötyään Miia vei murokulhonsa astianpesukoneeseen. Sen jälkeen hän päätti hoitaa Jamin aamuruokinnan, ja laittoi tuttipulloon lämmintä maitoa. Karo tuli tytärtään vastaan keittiön ovella.
"Hyvää huom..." Miia oli tervehtimässä, mutta Karo alkoi huutaa hänen puheensa päälle:
"Olet raskaana!" Karo hihkaisi nostamatta katsetta Miian vatsasta. Sentään joku huomasi asian ilman että siitä joutui erikseen mainitsemaan.

Miia nosti Jamin kehdosta ja tyrkkäsi tuttipullon taaperon kouraan. Jami tyhjensi pullon viimeistä kulausta myöten ja ryömi sen jälkeen puuhastelupöydän äärelle piirtämään. Aamulauluilleen saapuva Mika kehui taaperon taiteellisia lahjoja, mutta pappa olisi salaa toivonut Jamin hankkivan luovuutta mieluummin ksylofonia paukuttamalla, sillä musikaalisuus olisi tärkeää siirtää Mikaliinien suvussa eteenpäin.

Aada oli päättänyt kutsua aiemmin tapaamansa Pietarin kyläilemään tutustuakseen poikaan paremmin. Odotellessaan Pietarin saapumista Aada huomasi että muitakin teinipoikia oli liikkeellä, ja tämä kilttiin sonnustautunut Marko olikin niin paljon kiinnostavampaa seuraa että Aada unohti Pietarin tyystin! Pietari oli tästä käärmeissään, todella epäkohteliasta pyytää toinen kylään ja sitten ignoorata tämä täysin...

Aada pyöri koko päivän Markon ympärillä tehdäkseen tähän tuttavuutta. Teinien laulaessa karaokeplissä duettoa Aada sekoili jatkuvasti sanoissa, sillä hän katseli sivusilmällä pojan kasvoja ja mietti miltä tämän huulet mahtaisivat maistua... Kappaleen päätyttyä kumpikaan ei ehtinyt edes laskea mikrofonia kädestään kun Aada vetäisi pojan paidanrinnuksista lähelleen ja suikkasi suukon suoraan Markon huulille.

Mustasukkainen Pietari oli joutunut katsomaan Aadan ja Markon yhdessä hengaamista koko päivän sivusta kolmantena pyöränä, ja suudelma oli pojalle liikaa! Aadan livistäessä vessaan Pietari marssi Markon puheille.
"Ei kannata luottaa Aadaan, hän pussailee kaikkia tapaamiaan poikia. Minä jos kuka tiedän, sillä olin hänen ensimmäinen poikaystävänsä", Pietari hieman väritti tarinaa. Marko kuunteli juttua kummissaan, sillä Aada oli juuri sanonut äskeisen olleen hänen ensisuudelmansa, joten jompi kumpi valehteli...

Kumpikohan on mustempi, mustasukkainen Pietari vai porealtaalla salamaniskusta kärventynyt Eine? Miia pimputteli flyygeliä odottaessaan urakoiriensa palaavan töistä. Hauvat saapuivatkin hyvien uutisten kera, ja Mymmelin ylennyksen myötä Miian haave kuuden lemmikin urahuipusta oli käynyt toteen!

Kun koiria ei tarvinnut enää kouluttaa Miia päätti siirtyä itsekin työelämään, sillä hän oli alkanut yhtäkkiä haaveilla eläväksi jalkapallolegendaksi tulemisesta vaikkei ollut harrastanut ikinä kyseistä lajia. Työpaikka irtosi kuitenkin sitkeän yrittämisen ja motivaation myötä, Miia lupautui pelaamaan jopa raskausaikanaan, vaikka se muuta perhettä vähän hirvitti. Jaska joutui menemään tällä kertaa töihin perinteisellä kimppakyydillä, sillä Mika otti Miian autonsa kyytiin.
Työpäivän jälkeen Miia mietti oliko maha-asukki edes enää hengissä saatuaan niin paljon iskuja pelaamisen ohessa, mutta Miian tuntema reipas potku kertoi kaiken olevan kunnossa. Mymmeli oli omistajaansa vastassa ja tuli pyörimään töistä palanneen Miian jalkoihin huomiota hakeakseen. Koiria vähän harmitti ettei heitä huomiotu ja koulutettu yhtä aktiivisesti kuin ennen.
Jamin syntymäpäivä koitti, ja synttärisankari sai tietenkin asiaan kuuluvasti leikata kakusta ensimmäisen palan.
Isä ja poika pääsivät lähentämään suhdettaan entisestään pojan kasvettua lapseksi, sillä kävi ilmi että Jami on isänsä tapaan kiinnostunut urheilusta. Jaska halusi tietenkin panostaa poikansa kehitykseen ja ryhtyi tälle henkilökohtaiseksi valmentajaksi tarjoamalla nyrkkeilyn oppitunteja. Jami oli nopea oppimaan ja isän avustuksella koukut ja muut iskut hiottiin tehokkaiksi. Kaksikko saattoi viettää useita tunteja päivästä "nyrkkeilykehässään" eli olohuoneen kuntonurkkauksessa.
Miia antoi poikien käyttää urapalkintoaan ja treenasi itse kuntoa mieluummin balettitangon avulla. Se oli turvallinen väline raskaana olevalle naiselle ja urapisteiden opiskelun ohessa hän sai samalla kehitettyä omaa harrastustaan. Sulavan sirot balettitanssiliikkeet olivat sitä paitsi oiva tapa hämätä jalkapallokentällä vastustajaa, ja Miiasta tuli joukkueensa tähtipelaaja liikkeillään, joita muut eivät osanneet ennakoida.
Vihdoin ja viimein Jaskaa onnisti työnhaussa ja hän sai paikan havittelemaltaan liiketalouden alalta. Urapalkinnoksi saatu puttaus-setuppi asetettiin ulkona olevalle ainoalle vihreälle nurmiläiskälle. Kyllä urheiluharrastajien nyt kelpaa kun he voivat nyrkkeilyn lisäksi harrastaa tästä lähtien myös golfia! Oli outoa nähdä Jaska asiallisissa työvetimissään, mutta cooleista aurinkolaseistaan hän ei luopunut.
Miia järjesti kunnon shown keskellä jalkakäytävää kun hänen synnytyksensä käynnistyi kesken postinhakureissun. Paikalle kerääntyi ohikulkijoita pällistelemään tilannetta, ja Karon elämänkerran kahdennenkymmenen osan toimittanut kirjalähettityttö kysäisi, tarvitsisiko Miia autokyydin sairaalaan, tilavassa takakontissa olisi nimittäin tilaa. Miia puhisi kuitenkin pärjäilevänsä ja kehotti vieressään ihmettelevää Urmasta noutamaan Karon paikalle.
Kumpi on Karolle tärkeämpää, juuri toimitetun kirjan hypistely vai lapsenlapsen tapaaminen? Jälkimmäinen tietenkin kuten kuvastakin näkyy, sillä Karo vaati saada pikkuisen syliinsä heti kun Miia oli saanut pullautettua pikkuisen maailmaan. Vauva oli ulkoisesti samannäköinen kuin aiemmin syntynyt veljensä. Tyttövauva sai nimekseen Milja.

Joku Miian urakoirista oli ilmeisesti tönäissyt roskapöntön nurin suutuspäissään rankan työpäivänsä jälkeen, ja ympäri pihaa levällään lojuneet jätteet olivat houkutelleet paikalle tuholaisia. Tilanne yltyi niin pahaksi että paikalle täytyi kutsua ammattimainen tuholaistorjuja hoitelemaan pihalla vilisevät torakat. Toholaistorjuja hoiti hommansa tehokkaasti, mutta Miia olisi toivonut tämän siivoavan myös kuolleet ötökät, sillä homma kuvotti Miiaa.

Mammonatavoitteiset vanhemmat olivat yhtä mieltä siitä, että Jami ansaitsisi paikan yksityiskoulussa, joten maineikkaan hienostokoulun rehtori oli kutsuttu kylään miellytettäväksi. Reksi saapui valmisteluiden ollessa vielä hieman vaiheessa, ja Miia lupasi tulla tervehtimään rehtoria kunhan olisi käynyt viemässä roskat. Karokin pisti vauhtia pensaiden trimmaamiseen ja sai juuri ajoissa napsaistua viimeisenkin rehottavan oksan irti kun Miia aloitteli kodin esittelyä.Taloesittely päättyi keittiöön, jonne Jaska olikin jo ehtinyt kattaa hamppariaterian rehtoria varten ja seuraavaksi kokoonnuttiin pyödän ääreen. Myös Jami ja Aada olivat paikalla, ja Jami juttelikin reippaasti vieressään istuvalle rehtorille, mutta Aada mökötti sivummalla purilaisen takertuessa kurkkuun. Taas äiti ja isäpuoli olivat ajatelleet vain Jamin parasta, sillä ei kellekään ollut tullut mieleen hankkia häntä yksityiskouluun jo ala-asteella. Ehkä hienostokoulun laadukkaampi opetus olisi jopa ehkäissyt Aadan oppimisvaikeudet ajoissa.
Kun hampurilaiset oli syöty Miia kehotti lapsia siirtymään kotitehtäviensä pariin, jotta rehtori saisi hyvän vaikutelman lapsista jotka hoitivat läksyt ajallaan. Jamin oli kuitenkin vaikea keskittyä, sillä häntä jännitti aukeaisiko yksityiskoulupaikka.
"Päästäänköhän me sinne kouluun?" Jami pohti malttamattomana.
"Ei ole mitään syystä miksette pääsisi. Siellä rehtori varmaankin jo julistaa tehneensä myöntävän päätöksen", Karo vakuutteli romaanin kirjoittelun ohessa.
Miia ja Jaska olivat kahvitelleet rehtorin kanssa hyvän tovin, minkä jälkeen Jaska jatkoi vielä jutustelua golf-pisteen äärellä. Lopulta rehtori julisti tehneensä päätöksen, ja Jaska pidätti hengitystään jännittäessään lopputulosta.
"Kotinne siisteys oli kohtalaisella tasolla, mutta ilahdutti huomata monipuoliset harrastus- ja opiskeluvälineet, joiden avulla lapsenne voivat kehittää itseään. Ruokakin menetteli vaikkei annos ollut kaikista juhlallisin, mutta oli mukava tavata Aada ja Jami aterialla. Eiköhän koulussani ole sijaa kahdelle uudelle opiskelijalle", rehtori päätti loputtomalta tuntuneen puheensa positiivisiin uutisiin.
"Kiitos! Tämä merkitsee minull... siis lapsille todella paljon", Jaska huudahti innoissaan kätellessään rehtoria.

Lapset olivat juuri saaneet viimeisteltyä kotitehtävänsä kun Miia saapui huoneeseen julistamaan ilouutiset auenneesta yksityiskoulupaikasta. Jami pomppi innoissaan tasajalkaa ja säntäsi sen jälkeen leikkeihinsä. Aadakin sujautti vihkon koululaukkuunsa ja valmistautui laiskottelemaan loppuillan, mutta Miia julistikin että tytön olisi nyt tultava hänen treenioppiinsa.
"Mutta miksi? Eihän Jaminkaan tarvitse," Aada tiuskaisi.
"Se on hyväksi tulevaisuuttasi ajatellen, niin saat kuntopistestipendin. Ylös nyt niin mennään", Miia hoputti.

Aada laahusti äitinsä perässä ja mulkaisi nyrkkeilysäkkiä äkäisesti.
"Turhaan siinä mökötät, urheiluhan on mieliharrastuksesi", Miia huomautti.
"Ehkä silloin kun saan ITSE päättää milloin HALUAN treenata", Aada tiuskaisi ja löi kaikilla voimillaan säkkiä purkaakseen ärsytystään.
"Hienoa, se oli kunnon isku!" Miia kehaisi, mutta Aada oli niin raivosta sokeana ettei kiinnittänyt huomiota mihinkään muuhun kuin säkin mätkimiseen. Raivostuttavaa kun äiti lelli Jamia ja Aadan piti käyttää kaikki vapaa-aika joidenkin stipendipisteiden hankkimiseen.

Juonipaljastuksia seuraavasta Mikaliinien osasta:

♦ Kasa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti