perjantai 13. syyskuuta 2019

Timantit piiloon! - Kuvanmuokkaustutoriaali

Tuleeko tarinakuviisi joskus häiritsevästi vilkkumaan tarpeettomia timantteja, ajatus- ja puhekuplia, keskutelu plussia/miinuksia, taitopisteitä, muistoja tai katon sijasta kuvien yläreunaan tulee välkkymään sininen taivas... Tietenkin paras konsti ennaltaehkäistä näitä pulmia on käyttää Plumbbobtoggle off ja showHeadlines off -koodeja, sekä muistaa pitää kattopainike aktiivisena, mutta jos vahinko on jo tapahtunut voi tilanteen ehkä vielä pelastaa kuvanmuokkauksen avulla.

Aluksi tarvitaan kuvanmuokkausohjelma. Itse käytän Gimpiä, se on ilmainen ja voit ladata sen koneellesi täältä. En rupea yksityiskohtaisesti selittämään Gimpin jokaista toimintoa koska se ei ole tämän tutoriaalin tarkoitus (enkä edes ole mikään mestari Gimpin kanssa muutenkaan), mutta mikäli kuvanmuokkaus tai Gimp eivät ole sinulle vielä entuudestaan tuttuja voit vähän etukäteen tutustua sen käyttöön vaikkapa Opi GIMP -sivuston ohjeiden avulla.

Tämän tutoriaalin kannalta hyödyllisiä kuvanmuokkaustyökaluja ovat:

 • Valintatyökalut
  a) Suorakulmainen valinta
  b) Vapaavalinta (aka lasso)
 • Värinpoimintatyökalu
 • Vaihda edusta/taustaväriä
 • Siirtotyökalu
 • Skaalaustyökalu
 • Sivellin
 • Pyyhekumi
 • Peilaustyökalu
 • Tasot


Tutoriaalin apukuvissa ei näy kokoruutukuvia, mutta olen pyrkinyt sisällyttämään oleelliset valintaikkunat yms. mukaan kuviin. Huomaa, että käytössä oleva aktiivinen työkalu on korostettu sinisellä taustalla.

Aloitetaan sitten! Käytän harjoituksissa vanhoja Iloliemen ja Taikapölyn osien kuvia. .-D

Ongelma: Ajatukset taivaissa
LBMRy.jpg


Helpointa ylimääräiset osat on poistaa yksiväristä taustaa vasten. Ota värinpoimintatyökalulla värinäyte ajatuskuplan vierestä...

...ja maalaa siveltimellä plussat ja ajatuskuplat piiloon!

Huom: Jos maalattavan alueen vieressä on jotakin mikä ei saa sotkeutua väriin (tässä tapauksessa ajattelijan hiuspehko) kannattaa maalausalue rajata/lassota vapaavalinta-työkalulla. Sitten voit rauhassa huiskia siveltimen kanssa!

Valmista tuli. .-)

Ongelma: Varjoja tapetissaVaikka tapetti onkin yksivärinen on siinä sen verran värisävyeroja ettei siveltimen kanssa voi huiskia ihan miten sattuu. Siksi tämä kuva on muokattava osio kerrallaan. Aloitetaan vasemmasta nurkasta:
1. Rajaa väriääriviivoja mukaillen puhekuplan peittävä alue vapaavalinta-työkalulla.

2. Ota värin poimintatyökalulla värinäyte rajausalueen sisältä.

3. Maalaa valittu alue siveltimellä.

Sitten käyt loputkin osiot läpi äskeisten 1-3 ohjeiden mukaan.
Huom: Joskus yksivärisen taustan värisävy saattaa muuttua pienesti, ja tällöin värivalintoja kannattaa tehdä useammasta kohtaa. Esim. tässä valinnassa vasen puoli on hiukan vaaleampi kuin oikea reuna, joten ota kummaltakin puoleta oma näyte. Maalatessa kannattaa käyttää pehmeää sivellintä (itellä käytössä se oletus), jolloin pienet värierot sulautuvat paremmin yhteen.

Valmista tuli. .-)

Ongelma: Katto hukassa
bNX7I.jpg


Aloitetaan lassoamalla kattoalue vapaavalinta-työkalulla. Valinnan ääriviivat kannattaa vetää vähän tapetin päälle, jotta katon ja tapetin väliin ei jää sinisiä laikkuja. (Jätin tässä laiskuuttani pois noita kattolamppujen kiinnikkeitä, ne olisi tietysti voinut myös käydä läpi lassolla halutessaan.)

Vinkki: Jos sinistä taivasta pilkistää vain vähän, voit katon maalaamisen sijaan värittää taivaan myös tapetiksi.


Sitten vaan sivellin käyttöön ja maalataan katto! Valitsin harmaan värin, mikä on yleensä se oletuskaton väri, mutta voit tietysti valita oman mielesi mukaan minkä värisen katon teet.

Huom: Voit halutessasi lisätä kattoon varjoja nurkkien yms. kohdalle. Avaa värinvalintavalikko ja ota pikkuisen tummempi sävy käyttämästäsi kattoväristä ja lätkäise 1-2 klikkausta haluamaasi kohtaan.

Valmista tuli. .-)

Ongelma: Kuviotapettipulma
O87xv.jpg


Tämän jälkeen alat suosia yksivärisiä seiniä, sillä niistä on helpompi muokata jutut pois mitä kuviollisesta tapetista... Valotus on erilainen nurkassa, joten aloitetaan tältä tummemmalta puolelta. Lassoa vapaavalinta-työkalulla sopiva alue. Katso että vedät suoran viivan nurkan rajalle, jotteivat värisävyt poikkoile puolelta toiselle.

Ota värinpoimintatyökalulla sopiva väri ja maalaa alue siveltimellä.

Sitten kirsikka kakun päälle: Lassoa sopivasta kohtaa (huomioi koko, taustaväri) kirsikka ja kopioi valinta.

Ja sitten vain liität ja siirrät kirsikan kohdilleen.

Sitten tehdään samat jutut tapetin valoisemmalle puolelle. Täällä on enemmän tekemistä, joten päätin tehdä muokkauksia varten erillisen tason. Klikkaa vasemmalta puolelta Tasot-välilehdeltä "Luo uusi taso".

Kuten äskenkin lassotaan jälleen muokattava alue, poimitaan sopiva maalausväri ja aletaan sutia siveltimellä. Muista käyttää työskennellessäsi oikeaa tasoa: Poimi väri taustakuvasta, ja siirry sen jälkeen ylemmälle tasolle värittämään.

Hups, väri ei näytäkään hyvältä koko alueella, varsinkin kuvan oikeassa reunassa maaliraja on selvästi nähtävillä. Onneksi käytimme eri tasoa, joten voimme siistiä reunaa kumittamalla kevyesti reunoja.

Haetaan vähän lisää kirsikoita. Huomaa jälleen työskentely tasojen kanssa: Kopioi valinta pohja-tasosta ja liitä ylemmälle tasolle. Asettele kirsikat nätisti ja ankkuroi taso.

Jäin tekemään vielä pieniä hienosäätöjä ja muokkasitn läpinäkyvät lamput kokonaan pois kuvasta ihan vain siveltimellä maalailemalla. Siveltimestä kannattaa käyttää pienempää kokoa, jottei maalia mene vahingossa kirsikoiden päälle.

Valmista tuli (vihdoin). .-)

Ongelma: Kupla pahassa paikassaTätä kuplaa ei voikaan kätkeä maalaamalla, sillä muurissa ja maassa on yksityiskohtia joista tasainen väri paistaisi yli. Hyödyntäkäämme vieressä olevaa puhdasta maa- ja muuritilkkua. Nappaa sopivan kokoinen alue suorakulmainen valinta -työkalulla ja kopioi se.

Luo uusi taso ja liitä kopioimasi palanen siihen. Aseta irtopala kohdilleen maan ja muurin rajaviivan mukaisesti. Kuten näkyy, palanen on hiukan väärän mallinen: Camillan pää katoaa ja kuplan yläreuna jää näkyviin, mutta ne on helppo korjata, joten jatketaan vaan. Ankkuroi palanen ylätasolle.

Camillan pää saadaan takaisin kumittamalla turhat kohdat pois.

Loput puhekuplasta saadaan puolestaan piiloon kopioimalla lisä-apupala muuria.

Valmista tuli. .-)

Ongelma: IkkunaplussaTässä meillä on siinä mielessä onnekas tilanne, että pystymme hyödyntämään kuvan vasemmanpuoleisen ja keskimmäisen ikkunan välitilaa kätkeäksemme plussat. Rajaa valintatyökalulla sopivan kokoinen alue, kopioi (ctrl+c) ja luo uusi taso, johon liität (ctrl+v) äsken kopioimasi alueen.

Huomaamme, etteivät ikkunat asetu kauniisti, koska kopioimamme ikkunat olivat kuvassa pienempiä/taaempana mitä muokattava kohta. Tehdään siis vielä vähän hienosäätöjä ennen tason ankkuroimista.

Ota käyttöön skaalaustyökalu, jonka avulla voi hiukan suurentaa valittua aluetta. Muista klikata lukko kiinni, jolloin leveys&korkeus skaalautuvat automaattisesti samassa suhteessa! Tee pieniä muutoksia kerrallaan, klikkaa skaalaa ja kokeile asettuuko kuva kohdilleen liikuttelemalla sitä siirtotyökalulla. Jatka skaalaamista niin pitkään kuin on tarvis.
Huom: Suuremmaksi skaalaaminen heikentää kuvan laatua nopeasti, joten sitä kannattaa käyttää vain jos kokoero on pienehkö.

Nyt näyttää jo paremmalta. Ankkuroi taso viemällä hiiri valitun alueen ulkopuolelle, ja kun näet ankkuri-kuvakkeen klikkaa hiiren vasenta painiketta.

Skaalauksesta huolimatta kaikki ikkunanpuitteet eivät asettuneet täysin kohdilleen, joten siistitään vähän jälkeä pyyhekumin avulla. Tarkista että valittuna on oikea taso (liittämämme irtopala) ja käy kumilla läpi epätasaisia reunoja. Suosittelen käyttämään melko isokokoista ja pehmeäreunaista kumisivellintä, jolloin jäljestä tulee pienen häivytyksen kautta siistimpää tasojen "sulautuessa" yhteen. Varo kuitenkin ettet kumita liikaa ettei piilottamamme plussa ala kurkkia mistään lokosesta!

Valmista tuli. .-)

Ongelma: Lisää ikkunahuoliaAloitetaan tapetin siistimisestä. Tapetin toistuvaa kuviota on hyvä hyödyntää, mutten onnistunut löytämään oikein vastaavanlaista sopivaa kohtaa jossa seinäkuviointi olisi jatkunut sopusuhtaisesti, joten päädyin kopioimaan aivan ajatuskuplan vierestä alueen ja käänsin sen peilikuvaksi. Varmista asetuksista, että peilaustyyppi on vaaka (ks. kuvan vasen alareuna).

Luo uusi taso ja liitä peilikuvaksi käännetty tapettipalanen siihen. Aseta palanen siten, että se tekee sopivan jatkumon tapettiin (ks. valinnan vasen reuna) ja ankkuroi palanen.

Siistitään pienet epätasaisuudet käymällä reunat läpi kumin kanssa (katso että valittuna on ylempi taso).

Sitten sama juttu näihin tapetteihin. Tällä kertaa hyödynsin ikkunan kummallakin puolella vastaavia alempia kuvioita, eli ei tarvinnut käyttää peilikuvia. Kuten äskenkin, kopioi valitut alueet, liitä ne uudelle tasolle sopivaan kohtaan ja siisti reunat kumilla. (Voit tehdä muokkaukset yksi kerrallaan, laitoin vain tilansäästöksi ja toiston välttämiseksi nämä samaan kuvaan.)


Sitten ikkuna, joka on sen verran simppeli ja yksivärinen että ajattelin piilottaa puhekuplan maalaamalla. Lassosin ensiksi sinisen alueen, otin värivalitsimella oikean sävyn ja sitten maalaamaan.


Sitten kävin ikkunapuitteet läpi sävy sävyltä samalla kaavalla: Valitse haluttu kohta, ota sopiva väri ja maalaa jne. Ole tarkkana sävyjen kanssa, sillä pienikin virhe pistää häiritsevästi silmään lopputuloksesta.

Loput puhekuplasta hävitin kopioimalla vierestä sopivan palan ja asetin sen kuplakohdan päälle. Tämänkin olisi saanut maalattua, mutta laiskuus iski. .-D

Valmista tuli. .-)

Vinkki: Kuvanmuokkauksessa ei aina tarvitse pyrkiä pitämään kuva mahdollisimman samankaltaisena, vaan muokkausta helpottaakseen asioita voi yksinkertaistaa:
Alla olevassa kuvassa näin esimerkiksi helpommaksi rajata palvelijan ja ikkunan pois taustalta sen sijaan että olisin yrittänyt muokata ajatuskuplat pois näistä kohdista. Johanneksen ajatuskuplan kuvan korvasin puolestaan aiheeseen sopivalla juhlakuvakkeella, niin koko kuplaa ei tarvinnut muokata pois.Tässä puolestaan korvasin ikkunan yläreunasta pilkistelevän jalkakäytävän ja autotien muuttamalla kaiken nurmikoksi. Varsinkin taustalle jääviä tarinan kannalta merkityksettömiä juttuja voi huoletta muokata piiloon jos se yksinkertaistaa kuvanmuokkausta.Välillä muokattavaksi tulee niin monimutkaisen näköisiä kuvia että kuvan nähdessäni tuntuu ettei sitä ole edes mahdollista pelastaa, mutta kummasti kuvaa tovin pyöriteltyä ja pikkutarkkoja muokkauksia tehdessä saan yleensä ihan kelvollisia lopputuloksia. Tässä vielä jokunen monimutkaisempi ennen&jälkeen kuvitus, joista en erillisiä ohjeita laittanut (ihan vain siitä syystä että välivaiheita oli turhankin paljon...)Jos Gimp ei ole sinulle entuudestaan tuttu tai et uskalla lähteä heti muokkaamaan omia kuviasi voit harjoitella tämän postauksen kuvilla ja käydä ohjeet kohta kohdalta läpi ja katsoa millaiseen lopputulokseen päädyt. Huomaa, että tämän tutoriaalin ohjeet ovat vain tilannekohtaisia esimerkkejä eikä tässä todellakaan ole lueteltu kaikkia mahdollisia toimintatapoja. Kysyä saa jos jokin kohta jäi mietyttämään, tai jos kuvasi kaipaa muokkausta voin antaa vinkkejä miten sen kanssa kannattaa toimia yms.

Kuvanmuokkaustapoja on monia ja kokeilemalla löydät juuri sinulle ominaisimman tyylin. Ite esim. koitan selvitä vähäisellä tasojen/layereiden käyttöllä kun taas toisille on tärkää tehdä jokaiselle välivaiheelle oma taso. Muista että tämä on sellainen aihe jossa harjoitus tekee vähitellen mestarin, näkisittepä joitakin alkuaikojen kökköilyjäni joissa poistetuista timanteista jäi tuhruja yms. silmäänpistävää. .-D Nyt pelkäänkin että jatkossa kaikki kiinnittävät huomiota blogin kuviin ja oikein etsivät kuvia joista olen yrittänyt piilotella virheitä. .-D

PS. Viime päivinä kuvia muokkaillessa olen alkanut vihata tätä Iloliemien vanhassa talossa ollutta kiivitapettia, siitä on tosi ärsyttävä muokata puhekuplia pois (onneks teinit lähti just yliopistoon niin saan vähän taukoa tuosta tapetista)!

♦ Kasa

2 kommenttia:

 1. Apua, noi merkit on niin raivostuttavissa kohdissa. xD Kaikki noi kuviolliset tapetit! D-. Floran hiukset on pahin paikka! Iso kunnianosoitus sinulle, kun olet isolla taidolla ja kärsivällisyydellä noita poistanut. .-D Tässä oli tosi hyviä vinkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuviotapetit on synti. Vähä ittee nolotti toi Floran hiuksien muokkaus, pahaan paikkaan olikin plussa osunut. xD Tulipa hyvää kertausta tässä itsellekin, en oo aikoihin tehnyt mitään kovin vaativia kuvanmuokkauksia. .-D Oon tehnyt toisenkin kuvanmuokkaustutoriaalin mutten ole muistaakseni vielä julkaissut sitä, pitäis varmaan jossain vaiheessa! Kivaa et koit tän hyödyllisenä, kiitos kommentista!

   Poista